1 de desembre del 2007

Barcelona pacta un intercanvi del Bicing amb nou ciutats més

  1. En el futur, el mateix abonament es podrà usar a París, Washington o Tel Aviv
  2. Els 10 municipis firmen un protocol per unificar els sistemes de lloguer
EDWIN WINKELS
BARCELONA
L'abonat a la bicicleta pública barcelonina agafa un avió a París o Sevilla, es planta als Camps Elisis o la plaça d'Armas, treu la seva targeta del Bicing i li presten una bici que allà es diu Vélib i Sevici, respectivament, per poder desplaçar-se lliurement com ja ho acostuma a fer a Barcelona, sobre dues rodes i amb les cames com a únic motor. El que fa menys d'un any hauria semblat una utopia, pot ser realitat l'any que ve, després que ahir 10 ciutats firmessin un protocol per crear una xarxa internacional de les bicicletes públiques.
El segon dia de les primeres Jornades de Bicicletes Públiques, celebrades a Barcelona, va servir ahir perquè les ciutats pioneres en aquesta iniciativa s'ajuntessin per unir les seves xarxes. D'aquesta manera, els municipis estan disposats a superar les diferències entre les dues empreses, Clear Channel i JCDecaux, grans competidores en el mercat mundial de la publicitat exterior i ara també de les bicicletes públiques, encara que hauran de compatibilitzar els diferents sistemes perquè els usuaris puguin usar la seva targeta allà on vagin.
En cinc de les ciutats firmants ja circulen les bicis: Barcelona, Sevilla, París, Lió i Estocolm. Les altres cinc tenen interès a implantar el sistema tard o d'hora: Madrid, Washington, Londres, Milà i Tel Aviv. "¿Per què no podem pensar en un ciutadà de Madrid agafant una bici a Barcelona, i a l'inrevés? ¿O viatjar a París o Washington amb la mateixa possibilitat?" van ser les preguntes retòriques que va llançar ahir Francesc Narváez, el regidor de Mobilitat de Barcelona. Amb el protocol, les ciutats també es comprometen a intercanviar informació amb l'objectiu de millorar el lloguer de bicicletes públiques.

GRAN ASCENS
Després de les estrenes exitoses fa anys a Rennes i Lió, l'any 2007 ha estat el del gran ascens de la iniciativa, que ha revolucionat en pocs mesos els carrers de Barcelona i París. Mentre que el Bicing ja va camí dels 100.000 abonats, el Vélib parisenc va rebre una gran empenta amb la vaga, aquest mes, del transport públic i va arribar als 150.000 i 10 milions d'usos. La capital francesa vol tancar l'any amb 20.600 bicicletes.
Les altres ciutats, algunes de menys acostumades a les bicicletes, mantenen un nivell més modest. Així, a Sevilla hi ha ara unes 300 bicicletes i 6.500 abonats. Madrid, per la seva part, encara hauria d'adaptar-se per poder estrenar el sistema, perquè els 166 quilòmetres de carril bici dels quals presumeix transcorren tots als afores i no n'hi ha cap pel centre.