21 de novembre del 2007

L'Ajuntament de Barcelona només construirà pisos protegits de lloguer o amb concessió a 75 anys

L'Ajuntament de Barcelona deixarà de construir vivenda protegida en règim de propietat, i les que faci a través del Patronat Municipal de l'Habitatge només seran en règim de lloguer o en una nova modalitat, el dret de propietat.

Aquesta nova fórmula és similar a una concessió, i significa que els usufructuaris dels pisos podran utilitzar-los durant 75 anys. La propietat dels terrenys seguirà sent municipal, i serà l'Ajuntament qui determini els usos del solar quan finalitzi aquest termini.

Es pot vendre el dret

A més, els usufructuaris dels pisos podran beneficiar-se de les ajudes fiscals a la compra, vendre el dret d'usar la vivenda i també deixar-la en herència, una cosa que no és possible amb els pisos de lloguer, ha explicat el regidor de Vivenda de l'Ajuntament, Antoni Sorolla, durant la presentació de les línies generals del Pla de Vivenda entre el 2008 i 2016, que es van presentar avui.

Encara s'ha de concretar el preu que podria tenir el dret a usar un pis durant 75 anys, encara que Sorolla ha manifestat que serà una mica inferior a la quantitat que desemborsen les famílies per adquirir una vivenda en propietat en règim de protecció oficial.

Més segur que un lloguer

El dret de propietat reuneix avantatges tant per a l'Administració com per a l'usuari, ha dit Sorolla, que ha precisat que "dóna més seguretat i garanties" que un lloguer, i el consistori pot "controlar les transmissions" i exercir el seu dret de tempteig si ho considera procedent.

Aquest nou sistema de tinença de vivenda és nou a Catalunya, ha dit el quart tinent d'alcalde, Ramon García Bragado, que ha expressat la seva confiança que, en un futur, altres administracions públiques apostin pel dret a la vivenda i segueixin aquest camí. "Estem fent un pas històric", ha afirmat el regidor.

12.000 pisos

L'Ajuntament de Barcelona preveu que en la ciutat s'edifiquin un total de 12.000 pisos protegits en el pròxim mandat, segons estableix el pacte de govern que a principis de mandat van rubricar el PSC i ICV-EUiA.

De tots ells, 3.500 els construirà el Patronat Municipal de l'Habitatge, i la resta aniran a càrrec de cooperatives, obra social de caixes d'estalvis, sindicats o bé els que han de construir els promotors de vivenda privada en determinades promocions. D'aquests pisos, 800 seran en règim de dret de propietat i la resta, 2.700, de lloguer.

El Periódico de Catalunya