13 de maig del 2007

Una central solar finançada pels veïns

Desenes de particulars hi han aportat entre 1.000 i 3.000 euros

Ha resultat ser una iniciativa tan ecològica com pionera. El mercat del Carmel de Barcelona va inaugurar ahir l'Ona Solar, una central fotovoltaica urbana que destaca per ser la primera iniciativa de participació popular amb les energies renovables a Europa, promoguda per la Fundació Terra.
La central fotovoltaica es construeix amb aportacions de particulars i veïns d'entre 1.000 i 3.000 euros. En poc menys de dos mesos, ja s'ha completat el 70% dels 300.000 euros de la inversió total.

CAPTACIÓ
L'acte convocat ahir va suposar l'última crida per apuntar- se a una singular iniciativa que amb 1.000 euros d'inversió permet estalviar fins a un 10% de les emissions personals que contribueixen a l'escalfament global.
La Fundació Terra, entitat promotora de l'Ona Solar del mercat del Carmel, ha impulsat una nova aposta perquè la societat s'involucri en les energies renovables, en la línia de l'anomenada Revolució Renovable iniciada recentment per Greenpeace. L'objectiu és que no siguin només les administracions els actors que prenguin la iniciativa en inversions mediambientals. L'obra també ha comptat amb la col.laboració de l'Institut de Mercats de Barcelona, que ha cedit la coberta del mercat. L'execució tècnica ha estat obra de SunTechnics.

Ahir, inversors i veïns de la zona van anar a conèixer la instal.lació i participar en una foto històrica, en el sentit que pretén obrir una nova línia de treball en favor de l'ecologia urbana. La fundació ha calculat que 1.000 euros d'aportació suposen 0,11 cèntims diaris durant 25 anys i contribueixen a generar una mitjana de 500 Wh al dia.

Aquesta producció equival a reduir l'11,7% del consum elèctric do- mèstic per persona i un important estalvi d'emissions de diòxid de carboni. Cada euro generarà 4 kWh en 20 anys de producció neta i evitarà el creixement dels gasos d'efecte hivernacle.

[el periódico][Fundació Terra]